maandag 27 februari 2012

Rick Berkelmans affiche werkproces


Toen ik gevraagd werd om dit jaar de affiche voor de Kunststripbeurs te maken was ik meteen enthousiast. Ik ben meteen wat ideeën op papier gaan zetten waarvan ik er uiteindelijk 3 doorstuurde. Ik ben de laatste tijd gefascineerd door potloden (dit is ook een van de eerste illustraties die ik met potlood heb gemaakt in plaats van fineliner) en vond dit ook wel een geschikt item om als uitgangspunt te nemen. Het idee van de slang is uiteindelijk ook ontstaan als variant op een potlood in dezelfde vorm. Mijn idee was om een kronkelende slang als drager van tekst door een abstracte jungle te laten zigzaggen. In de eerste instantie at hij juist elementen op met de typografie eromheen maar dat werd te onduidelijk wanneer je het uit gaat werken.

Nadat het idee en de schets waren goedgekeurd heb ik dus een uitgewerkte lijntekening gemaakt en ingescanned. Zo begin ik altijd en dit ga ik dan helemaal uitwerken in Photoshop.  Ik maak zelf al een aantal jaar veel eigen prints door middel van zeefdrukken en het mooie daaraan vind ik dat je met een minimaal kleurenpalet (elke laag is 1 kleur) een krachtige illustratie kunt maken. Doordat je deze kleurlagen zo dun over elkaar heen drukt mengen ze wanneer ze over elkaar heen komen weer tot nieuwe kleuren en zo ben ik digitaal eigenlijk ook gaan werken.
Ik begin vaak met het uitwerken in 2 a 3 kleuren en werk dan vanuit een hoek heel het beeld over tot aan de overkant. Ik probeer zo veel mogelijk mijn lijnen weg te halen zodat je illustratie uit kleurvlakken bestaat die elkaar weer overlappen tot nieuwe kleuren. Zo maakt in deze affiche het geel en roze oranje en blauw en roze wordt paars, in Photoshop kun je deze transparantie creëren door je lagen op multiply te zetten.
Wanneer ik de hele illustratie in die paar kleurlagen heb uitgewerkt, ga ik schuiven met de kleuren totdat er een mooie combinatie ontstaat. Soms nog een paar kleine wijzigingen en dan is hij zo goed als klaar.  Maar meestal vind ik het zelf nogal computerig, daarom ga ik aan de slag met mijn map met structuren. Ik voeg per kleurlaag een soort van ruis toe waardoor het er meer uit komt te zien alsof het op papier is gedrukt, ook voeg ik wat ingescande kwast en andere vormen toe. Vaak als ik met zeefdrukken de mist in ga en dingen verkeerd print zijn dit juist mooie elementen om in te scannen en te gebruiken in mijn digitale werk. Uiteindelijk is ie dan af en wordt hij gedrukt.

Rick Berkelmans
Voor de liefhebbers: er zullen op de Kunststripbeurs exemplaren van de affiche te verkrijgen zijn!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten