zaterdag 23 oktober 2010

Presentatie op 6 november: Van Istanbul naar Bagdad

Arnon Grunberg in het Midden-Oosten: de graphic novel!

Maart 2010 vloog Arnon Grunberg naar Istanbul om per auto en trein koers te zetten naar Bagdad. Het werd een road trip vol bijzondere ontmoetingen en typisch ‘Grunbergiaanse’ observaties.
 De stripmaker Hanco Kolk verwerkte Grunbergs reportages uit NRC Handelsblad, ongepubliceerd materiaal, brieven én oudere Irak-reportages tot een graphic novel.
 Grunberg bezoekt de dansende derwisjen van Konya, vindt geen geluk in Adana (het verlopen ‘erotisch centrum van Turkije’), eet in een schommelende trein yoghurtsoep van een samowar, en schrikt van de Syrische vrouwen die aan de hand van een kind over straat moeten omdat hun burka ook de ogen bedekt. Ondertussen probeert hij zijn moeder telefonisch gerust te stellen en de hysterie van zijn vertaalster Gül te overleven.
 ‘Deze reis heb ik het gevoel in een van mijn romans te zijn beland,’ constateert Grunberg.
 Van Istanbul tot Bagdad is een onderzoek naar vooruitgang, vervreemding en esthetiek in tijden van oorlog.

Over de makers:

Arnon Grunberg debuteerde in 1994 met de roman Blauwe maandagen. Hij publiceert romans, reportages, essays en columns voor Nederlandse en internationale bladen. Zijn roman Tirza werd in een enquête van De Groene Amsterdammer onder Nederlandse recensenten, academici en schrijvers in 2010 verkozen tot ‘de belangrijkste roman van de 21e eeuw’.

Hanco Kolk is maker van de strip S1ngle, die verschijnt in Het Parool en het Algemeen Dagblad. Met de graphic novels rond het decadente stadje Meccano oogstte hij internationale waardering. Kolk tekende onder meer voor The New Yorker en won in 1996 de Stripschapsprijs voor zijn gehele oeuvre.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten