donderdag 14 oktober 2010

Nieuwe StripGrafiekPrijs

Griffioen Grafiek introduceert in samenwerking met Bernard Ruijgrok de nieuwe jaarlijkse StripGrafiekPrijs voor zich onderscheidende strip grafiek.

“Stripkunst voor aan de muur in plaats van in de kast”.

Met ingang van de komende KunstStripBeurs (6 november 2010 in Utrecht) willen Griffioen Grafiek, uitgever van Stripgrafiek en meester-drukker Bernard Ruijgrok Piëzografie, jaarlijks drie printbudgetten ter beschikking stellen voor het in piëzografie uitvoeren van nieuwe stripgrafiek : grafiek gemaakt door verhalende kunstenaars zoals striptekenaars, animatiefilmmakers en illustratoren. In de verwachting dat hun grafiek zal bijdragen aan een opwaardering van de negende kunst en tot een structurele inkomstenbron kan uitgroeien voor deze beroepsgroep.

1e prijs : budget ter waarde van € 300
2e prijs : budget ter waarde van € 200
3e prijs : budget ter waarde van € 100

Griffioen Grafiek is bereid een aantal van de uitgevoerde werken in te kopen en in haar assortiment op te nemen. Griffioen Grafiek en Bernard Ruijgrok staan de kunstenaars in raad en daad ter zijde inzake praktische zaken zoals het drukken, verkoop, prijsstelling en verzending.

Joost Swarte en Javier Mariscal beoordelen de ontwerpen en maken tijdens de KunstStripBeurs de winnaars bekend.

Reglement

Inleveren van de ontwerpen, die uiteraard volledig eigendom van de maker blijven, kan tot 11 uur bij stand van Griffioen Grafiek op de KunstStripBeurs of al eerder bij Griffioen Grafiek, maar wel graag op papier.
Het maximum (papier)formaat van de uitgevoerde werken is dit jaar gesteld op 24 x 30 cm , 28 x 35 cm of 30 x 40 cm (standaard lijstmaten)
De uitgevoerde prenten worden genummerd en gesigneerd door de kunstenaar. Hou bij je ontwerp rekening met de plaats waar je wilt nummeren en signeren.

Wat is piëzografie eigenlijk?

Piëzografie is een vrij jonge drukmethode die qua resultaat sterk overeenkomt met de aloude steendruk (lithografie). Met behulp van geavanceerde apparatuur worden piepkleine druppeltjes kleurechte inkt op speciaal geprepareerd papier gespoten. Met deze techniek wordt dankzij het huidige gebruik van meerdere tussentinten, een zeer getrouwe weergave van het origineel bereikt, waarbij in het originele ontwerp geen enkel effect (zoals airbrush-effecten, mixed media enz.) uit de weg hoeft te worden gegaan.

Een groot voordeel van piëzografie is dat niet de hele oplage ineens gedrukt hoeft te worden (alle prenten kosten evenveel per stuk ongeacht de oplage). Zo kun je met een kleine hoeveelheid prenten beginnen en al inkomsten genereren door de verkoop daarvan en dan later de rest van de oplage laten bijdrukken.

Griffioen Grafiek

Geen opmerkingen:

Een reactie posten